En ny sak for Detektivbyrå nr. 2

- Av Jørn Lier Horst

NY BOK: Operasjon Radius
NY BOK: Operasjon Radius

Ny bok – og en ny sak for Detektivbyrå nr. 2! Operasjon Radius er den 22. boken om Tiril. Oliver og Åtto som Hans Jørgen og jeg har laget. Og denne gangen er det personlig. Oliver sin sykkel blir nemlig stjålet. Det viser seg snart at profesjonelle sykkeltyver er på ferde, men Detektivbyrå nr. 2 sørger for å stikke kjepper i hjulene for dem.

Det er ikke sikkert at det hadde blitt noen Detektivbøker i det hele tatt hvis ikke jeg hadde vært for at jeg hadde hatt min egen detektivklubb da jeg var åtte år. Detektivbyrået AJC. AJC for Arve, Jørn og Carlo. Vi hadde et eget klubbhus i en gammel arbeidsbrakke som sto på eiendommen til Arve sin bestefar. Vi hadde utstyret i orden. Forstørrelsesglass, spionkikkert, forkledningsutstyr og notisblokk. I tillegg hadde Carlo fått en kruttlappistol til jul som han gikk med i beltet i tilfelle vi skulle havne i trøbbel.

Meg og sykkelen min som ble stjålet

Det var ikke så mange saker å ta tak i, så det meste av tiden gikk med til å sitte på brakka og lese bøker og blader: Detektivhistorier om Mikke Mus, Hardyguttene, Bobseybarna, Fem-gjengen og Frøken Detektiv. Men en dag ble sykkelen min stjålet. En rød apachesykkel med tre gir. Vi hadde en sterk mistanke om hvem som hadde gjort det, en ungdom som bodde i et av de første husene i byggefeltet. Vi hadde sett han drikke øl og henge sammen med eldre gutter. Litt usikre på hvordan vi skulle gå fram, gjorde vi som vi hadde lest om i bøkene. Vi la oss i buskene for å spionere og snakket røverspråk for at ingen skulle forstå at vi var i gang med en hemmelig operasjon. I fire dager holdt vi huset under oppsikt, noterte hvem som kom og gikk, uten at det førte til noe gjennombrudd. Til slutt måtte jeg fortelle mamma hva vi drev på med. Hun gikk rett bort til byggefeltet og kom hjem med sykkelen. Vi hadde hatt rett i våre mistanker, fortalte hun. Sykkelen sto i garasjen til huset vi hadde overvåket. Så uten at min egen sykkel hadde blitt stjålet, er det ikke sikkert det hadde blitt noen Operasjon Radius.

Området (radiusen) som sykkeltyvene herjer innenfor

Radius er forresten et rart ord, og det er ikke så rart om du ikke vet hva det betyr – for det lærer man gjerne først i mattetimene i syvende trinn. Men en radius er navnet på avstanden fra midten av en sirkel og ut til kanten. Omtrent fra midten av et sykkelhjul og ut til kanten.

Jakten på sykkeltyvene fører Tiril, Oliver og Åtto til noen av byens skumleste steder

I boka finner Tiril, Oliver og Åtto sirkelen og radiusen tyvene opererer innenfor. Det gjelder bare å finne tyvene også. Det fører dem til noen av de skumleste stedene i Elvestad.

Jørn Lier Horst


Tilbake til forrige side