Hvem stjeler skrot?

- Av Jørn Lier Horst

Skrotnisse er den 14. operasjons-boken

Den nye boka om Detektivbyrå nr. 2 heter Operasjon Skrotnisse. En Skrotnisse er en person som samler på skrot – som aldri kaster noe, men tar vare på gamle brukte ting, maskiner som har gått i stykker og utstyr som ikke virker lenger.  Men så er det jo sånn, at det som noen synes er skrot kan være veldig verdifullt for andre.

I 2015 var det for eksempel en dame som skulle kaste noen gammelt datautstyr. Heldigvis var det noen på søppelfyllingen som så hva det var – nemlig den aller første datamaskinen fra Appel. Den viste seg å være verdt 1,6 millioner kroner. En mann i England hadde en fargerik vase fra Kina stående på toppen av et skap i mange år. På en auksjon ble den solgt for over en halv milliard kroner. Og i fjor fant en mann i USA et maleri da han ryddet i garasjen sin. Han hadde tenkt å kaste det, men da han undersøkte nærmere viste det seg å være laget av en kunstner som het Jackson Pollock og var verdt 125 millioner kroner. Kanskje har du noen gamle tegneserieblader liggende. De kan være mye verdt for samlere. Det første Supermann-bladet ble solgt for over 25 millioner kroner på auksjon.

I Operasjon Skrotnisse blir flere av innbyggerne i Elvestad utsatt for mystiske tyverier. Alt som er stjålet ser nemlig ut til å være verdiløst skrot. Det blir et oppdrag for Detektivbyrå nr. 2. Mystiske saker er jo deres spesialitet!

Tiril og Oliver leter etter skrot i skjulet til bestefar Franz

 


Tilbake til forrige side