Ny Detektivbyrå nr. 2: Henriette (10) pønsket ut tema for de nye boka i serien

- Av Jørn Lier Horst

Operasjon MumieI den nye boka om Detektivbyrå nr. 2 skjer det mystiske ting på museet i Elvestad, hvor det blant annet skal stilles ut en eldgammel mumie fra Egypt. Under forberedelsene skjer det flere merkelige ulykker, og den som får skylden for alle ulykkene er mumien. Ryktet sier at det er mumien som hevner seg fordi den ble tatt ut fra gravkammeret sitt.  Tiril og Oliver tror ikke på den forklaringen, og dermed er det klart for Operasjon Mumie.

Det var faktisk en av leserne våre, Henriette på 10 år fra Asker, som foreslo at Hans Jørgen og jeg skulle lage en bok om en mumie. Vi syntes det var et god idé, for mumier er mystiske og spennende – og vi liker å lage spennende bøker.

En mumie er kroppen til et dødt menneske. Rike egyptere ble balsamert etter at de døde. Kroppene ble fylt med sand og sagmugg før de ble bandasjert og lagt i en sarkofag (kiste). Etterpå ble mumien gravlagt sammen med verdisaker og andre eiendeler vedkommende eide som kunne bli brukt i livet etter døden.

Tutankhamons grav
Arkeologen Howard Carter åpner den innerste kista i kong Tutankhamons grav.

En av verdens mest berømte mumier er Tutankhamon som ble farao (konge) i Egypt for 3300 år siden, da han bare var 9 år gammel. Han døde elleve år sendere, da han var atten. Det var viktig for faraoer å få et sted der de kunne hvile i fred, og der ingen oppdaget dem. Mumien hans ble derfor gravlagt på et hemmelig sted.

Tutankhamons gullmaske er utstilt på museum i Kairo.

Først i 1922 ble graven til Tutankhamon funnet av engelskmennene Howard Carter og Lord Carnarvon. Mumien var beskyttet av tre kister, de to ytterste var laget av tre med innlagt gull og edelstener, den innerste kisten var laget av rent gull. I tillegg var ansiktet til Tutankhamon dekket av en gullmaske.

Hvis du synes det er spennende å lese historier om mumier, har jeg forslag til noen andre bøker:


Tilbake til forrige side