Mina har snakket med en spøkelsesekspert!

- Av Norli Junior

I Klara hviskes grensen mellom de levende og de døde ut, og det blir fort tydelig at det er noen som prøver å få kontakt med Sofie og Miriam. Et spøkelse, rett og slett. Men går det egentlig an? Jeg måtte ta en prat med en ordentlig spøkelsesekspert!

Ukas quiz

Mandag: Mina Lystad er ukens forfatter! (Kapittel om Sofie)

Onsdag: Ta quiz for å delta i konkurranse! (Kapittel om Miriam)


Spørsmål til deg!

Hva hadde du gjort hvis du trodde det var et spøkelse der du var? Send inn svaret ditt her.

I morgen legger vi ut en quiz. Hvis du vil delta i trekningen av fine premier må du svare på quizen. Svarene på spørsmålene finner du blant annet i innlegget du leser nå og i mandagens innlegg.


Intervju med en spøkelsesekspert!

Kristin Amundsen er den første som startet med spøkelsesvandringer i Norge og jobber som guide på Oslo City And Nature Walks. Spøkelsesvandringen er arrangerte turer der alle som vil kan bli med og lære mer om spøkelsene som finnes i Oslo. Kristin har guidet tusenvis av mennesker gjennom Oslos gater og lært dem om alle spøkelsene som vandrer rundt i hovedstaden. Og det er ikke få, skal vi tro henne.

Aller først må vi få det helt essensielle på plass: Finnes spøkelser?

Ja, jeg tror det. Jeg er selv en som egentlig ikke opplever spøkelser. Heldigvis, får jeg nesten si, for da hadde jeg ikke turt å ha denne jobben jeg har. Men i løpet av 22 år har jeg jo opplevd uforklarlige ting selv, og også snakket med oppegående mennesker som har sett helt uforklarlige ting.

Hvordan merker man at spøkelser er der?

Det kan variere ut fra hvordan man er som menneske. Ofte handler det om man er veldig følsom eller ikke. Andre steder opplever nesten alle at det er noe spesielt eller annerledes. Det kan kjennes som en slags uro eller tyngde i rommet. Man kan få følelsen av at noen observerer deg, som du ikke kan se. Kuldefølelse er ganske vanlig. Jeg har selv opplevd å få nærmest isklumper presset inntil leggene mine. I mer ekstreme tilfeller er det ting som flytter på seg mens man ser på. Det har jeg opplevd selv også. Og jeg er skeptisk i utgangspunktet, det må jeg understreke.

Hva gjør man hvis man er et sted og man tror det er et spøkelse der?

Man trenger ikke gjøre så mye nødvendigvis. Spøkelsene kan jo bare være der. Det kan jo også være en skytsengel som er med deg som en beskyttelse. Man kan bli kvalm og miste krefter, føler seg dårlig. Man står egentlig litt fritt til hvordan man vil reagere på det. Man kan bli i rommet, eller fjerne seg.

Kan man kommunisere med spøkelser?

Noen mener jo det, mens andre mener man bør være litt forsiktig med det. Men av de som gjør det vet jeg at enkelte til og med har fått inn stemmer på bånd. Det er spøkelser som svarer, rett og slett

Har du noe favorittspøkelse?

For mange som er med på spøkelsesvandringen min er nok høydepunktet spøkelseshunden på Akershus festning, og det er nok en personlig favoritt også. Hunden er sett på video flere ganger. Man tror at det er en sånn hund man hadde i Norge i middelalderen. Den er ganske stor, med spisse ører. Hunden har gått igjen helt fra festningen ble laget. Den har en tragisk historie. Hunden ble nemlig murt inne levende når muren ble laget, så den hadde en grusom død. Grunnen til at de murte den inne var fordi de trodde det ville holde fiender unna. Tidligere har spøkelseshunden vært sint, men nå er den heldigvis snill. Den har blitt sett tre ganger på spøkelsesvandring, og det har gått fint.

Akershus Festning i Oslo

Akerhus festning om natten.

Akershus Festning i Oslo ble påbegynt av kong Håkon 5. rundt år 1300 og er norgeshistoriens viktigste festning. Mange forteller at de har sett spøkelser der om natten.


Synes du det er spennende med spøkelser? Her er to morsomme episoder som du finner på NRK:

Newton: Spøkelser på gammel festning?

Flipklipp: Victor jakter spøkelser på Akershus Festning

Passer best for 10 +.


Tilbake til forrige side