Barcelona og verdens bokdag

- Av Cecnys

Visste du at bøkene har en egen dag – Verdens bokdag? Bokdagen feires 23. april hvert år, av bokhandlere, bibliotek, skoler og bokelskere over hele verden.

De som feirer bokdagen kan gi hverandre en bok og en rose.

I Barcelona har de feiret denne dagen lenger enn noe annet sted. Det hele startet med helten Georg Dragedreper, eller Sant Jordi, som de kaller han på spansk.

Ifølge legenden var Georg en kristen soldat i Palestina. Andre sier det var i Tyrkia. Dette skjedde for lenge, lenge siden og da er det ikke så lett å vite helt sikkert. Georg kom til en by som var truet av en forferdelig drage. Dragen lovet innbyggerne fred bare dersom de ofret sin vakre prinsesse. Folk var så redde at de stod på nippet til å ofre prinsessen da Georg kom. Han overlistet dragen og klarte å ta livet av den med lansen sin. Etterpå ble han sett på som en beskytter og folkehelt og fikk tilnavnet Georg Dragedreper.

Men tilbake til Barcelona.

Der feiret de helgenen Sankt Georg, eller altså Georg Dragedreper, med å lese dikt for hverandre og arrangere diktkonkurranser der vinnerne ble belønnet med roser.

Fortellingen sier nemlig at der hvor blodet til dragen falt, vokste det opp en rosebusk. Og roser forbinder vi jo med romantikk.

Ut fra denne festen oppstod skikken med at par ga hverandre gaver: En bok til mennene og en rose til damene. Det er forklaringen på hvorfor Verdens bokdag feires med å gi en bok og en rose til noen man er glad i.

I Barcelona kan man se drager neste overalt – nå vet du hvorfor!

I Park Güell har den kjente Barcelona-arkitekten Gaudí laget en ganske så moderne utgave av en drage.

Foto: Bodil Hammer

Quiz

Hva lærte du etter besøket i Barcelona? Ta Barcelona-quizen og test deg selv!


Tilbake til forrige side