Insektenes hemmeligheter: Titusenvis av småkryp i juletreet!

- Av Anne Sverdrup-Thygeson

Her ser du en spretthale. De er bittesmå og de fleste lever nede i jorda, der de tygger visne blader for å lage ny jord som plantene kan vokse i. Noen spretthaler kan bo i trær – også i ditt juletre!

Tenk deg at du er et lite insekt eller småkryp og har valgt deg et grantre som soverom for vinteren. Der sover du søtt med en barnål som dyne. Men brått blir det varmt, lenge før våren. Du våkner forvirret opp og ser deg rundt med dine mange øyne. Det er glitter og juletrelys, godtekurver og julekuler. Hva i all verden har skjedd?

Jo, du er invitert på julefest! Ditt soverom har blitt et juletre i en stue. Og du er ikke alene – forskere som har prøvd å telle, har funnet ut at det kan bo både ti tusen og tjue tusen småkryp i et vanlig norsk grantre. Her bor søte spretthaler som kan hoppe som mini-kaniner, plantelus som kan spinne sitt eget vokshår så de ser ut som små sauer, og bittesmå edderkoppbarn med åtte bein og like mange øyne.

Men det er ingen grunn til panikk. Ikke for deg iallfall, som menneske. Det er verre for småkrypene, for stua vår er altfor varm og tørr for dem. Dermed dør de, før du får sett snurten av dem der mellom julekulene. Og dersom noen av dem klarer å leve en dag eller to, gjør de oss ingenting.

Vil du lese mer om hva insektene gjør om vinteren, kikk her https://ung.forskning.no/biologi-dyreverden-insekter/hva-skjer-med-insektene-om-vinteren/1271016, eller les i boka mi, Insektenes hemmeligheter!

Her kan du se en video av en spretthale som er ute og tusler på en trestamme: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allacma_fusca_on_rotting_wood.ogv


Tilbake til forrige side