Insektbarn som kan trylle fram en helt ny kropp

- Av Anne Sverdrup-Thygeson

Svalestjert-sommerfugl (bildet er fra wikimedia)

Insektbarn er ikke som menneskebarn. Ikke bare er de små. De er også rare på den måten at det finnes to helt forskjellige måter å være insektbarn på.

Noen insektbarn ser ganske like ut hele tiden. Fra de kommer ut av egget, og til de er voksne. Kakerlakken, som du ser her, er ett eksempel på et slikt insekt:

Andre insekter ser helt forskjellig ut som barn og voksne. Sommerfugler, for eksempel. En sommerfugllarve ligner ikke på en voksen sommerfugl i det hele tatt. For å bli voksen må disse insektene bytte fra én type kropp til en annen type kropp, sånn:

Denne lille tryllekunsten skjer inne i et hardt skall som kalles en puppe. Inne i puppeskallet bygges hele insektet om. Det som starter som en larve, ender opp som en fiks ferdig sommerfugl, veps eller bille. Med en helt annen kropp. En kropp som har lange slanke bein, fire vakre vinger og alt som trengs for å lage nye insektbarn. Egentlig ganske merkelig.

Du kan se en ferdig ombygd sommerfugl komme ut av puppeskallet sitt på videoen under her:

Livet til en svalestjert-sommerfugl: Først egg, så larve, så puppe, og så til slutt en voksen, flott sommerfugl!

Og vil du vite hvorfor noen sommerfugler flyr helt til Syden om høsten, kan du lese om det i boka mi, Insektenes hemmeligheter!

Hilsen Anne


Tilbake til forrige side