Insektenes hemmeligheter: Tenk å ha en såpebobleblåser i baken!

- Av Anne Sverdrup-Thygeson

Jeg heter Anne og synes insekter er skikkelig rare og morsomme. Derfor har jeg skrevet boka Insektenes hemmeligheter. En sånn hemmelighet er at det finnes insekter med innebygd bobleblåser i rompa.

Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er image-4.png
Spytt eller skum i gresset i hagen min. Inni spyttklumpene bor skumsikadebarna.

Har du sett små klumper av noe som ser ut som spytt i gresset om sommeren? Det er barna til et lite insekt som heter skumsikade. Og det er skumsikaden selv som lager spyttet. Den kan tisse et slags såpeboble-tiss. Etterpå promper skumsikaden luft inn i tisset, og da blir det til kjempefine bobler. Skumsikaden gjemmer seg inne i dette bobleskummet helt til den blir voksen. Det er rart, men ganske smart. Skummet gjør at den har det passe fuktig. Dessuten er blir den ikke sett så lett av sultne fugler som vil ha den til middagsmat.

Sikader er insekter som ser litt ut som bittesmå frosker. Akkurat som frosker er også sikadene sykt flinke til å hoppe. De kan hoppe 400 ganger høyere enn de selv er lange. Hvis du hadde kunnet det samme, ville du hoppet over de høyeste husene i Norge så lett som bare det!

Skumsikader i gresset. Malt av Nina Marie Andersen.

Hilsen Anne, professor og forfatter av Insektenes hemmeligheter

PS: Det står mer om insekter på forfattersiden min.


Tilbake til forrige side