Bjørn Ingvaldsen

- Av Norli

Hvis du er glad i å lese bøker, er sjansen stor for at du har lest noen av Bjørn Ingvaldsen. Han har nemlig skrevet over 40 bøker for barn! Nederst på siden finner du ukens QUIZ

Den nyeste boken til Bjørn Ingvaldsen heter «Apollo». Vi har tatt en prat med Bjørn om boka:

– Apollo er morsom, spennende – og samtidig lærer man mye – om så forskjellige ting som månelanding, internasjonal spionasje, amerikanske presidentfly og utvikling av mikrocomputere. Fortell litt om hvordan du jobbet med denne boka? 

Under en sykdomsperiode tok jeg opp en hobby fra ungdommen, modelljernbane. Mens jeg satt og puslet med togmodeller og landskap tenkte jeg en del på hvordan virkeligheten kan forandres og teknologi utvikle seg. Jeg tenkte også på de store sprangene som er gjort teknologisk de siste femti årene. På 1960-tallet kjørte vi i Folkevognbobler og så svart-hvitt-TV. Likevel hadde vi teknologi til å sende folk til månen og tilbake. Noen fant opp det som skulle til, enten det er modelltog eller romraketter. Hvordan gjorde de det?

Wikipedia var nyttig i skrivingen, der fikk jeg både konkret informasjon og nye ideer.

r «Apollo» Skrev du to ganske alvorlige bøker. I «Lydighetsprøven» er det faktisk et barn som blir drept, og i «Far din» skriver du om en gutt som har en far i fengsel, og hvor vanskelig dette er. Hvordan ser du på det å skrive alvorlige bøker for barn, og hva ønsker du å formidle?

Mange opplever alvorlige hendelser i livet sitt. Alle kommer til å oppleve å miste noen som står dem nær. I de to bøkene forsøker jeg å utforske hvordan vanskelige liv kan være, alt fra det å bli utsatt for grov vold til det å oppleve at en av de nærmeste gjør noe fryktelig galt. Jeg har en tro på at slike tema i bøkene kan være en øyeåpner for noen og kanskje en trøst for andre.

Hvilken av bøkene du har skrevet har betydd mest for deg?

Sett i ettertid og målt i reaksjoner er det nok serien om Elias og Bestemor, de bøkene brukes stadig etter 20 år.

(Elias-bøkene handler om Elias – og den komplett gærne bestemora hans).

En av seriene Bjørn Ingvaldsen har skrevet, er Fotballaget Froskene. Mer enn tusen har registrert den første boka i serien her på Norli Junior!

Ikaros Olsen-bøkene handler om Ikaros, som er lut lei av å være fattig og bo nederst i blokka sammen med bestefaren. Nå har han en plan!

QUIZ!

Her kan du ta Bjørn Ingvaldsen-QUIZEN


Tilbake til forrige side