Mina Lystad

- Av Norli

Møt ukens forfatter Mina Lystad som har skrevet boka «Nørd», om klønete og nerdete Marie og om hva som skal til for å bli populær. 

Mina Lystad er ukens forfatter på Norli Junior

Marie legger ut videoer av hvor klønete hun er, og plutselig ler alle av henne, men på en annen måte enn før – Marie har blitt populær. Men er det verdt det? Hvor langt er du villig til å gå for å bli populær? 

Morten Olsen Haugen, anmelder  i Aftenposten, skriver om boka:  «Mina Lystad har skrevet en slik bok som barn liker og husker. En bok som går fra munn til munn, og som man ber læreren om å lese høyt i klassen.»

Mina Lystad svarer

-Nørd handler om barn og sosiale medier. Du skriver om hvor stor plass sosiale medier kan ta i livet til barna, hvor stort press de kan oppleve, og hvordan sosiale medier kan gi nye utfordringer.

-Har du opplevd noen sterke eller kjipe ting med sosiale medier selv?

Jeg har vært heldig og aldri opplevd veldig kjipe ting med sosiale medier, som veldig mange har. Men selv om jeg mest av alt har det fint på sosiale medier, er jeg veldig glad for at jeg slapp å ha sosiale medier da jeg var yngre, fordi jeg tror det er veldig lett å føle seg utenfor der. Jeg føler meg jo utenfor der ofte, og jeg er 35 år!

Jeg både liker og misliker sosiale medier. På den ene siden synes jeg det er veldig gøy. Jeg blogga i mange år, jeg har funnet masse fine folk som inspirerer meg der, og jeg har til og med fått meg nye venner på nett. Men! Sosiale medier er også noe av det som kan få meg til å føle meg aller dårligst. Det er så lett å kjenne på at man ikke er bra nok, at man lever et kjedelig liv, mangler de riktige klærne og de riktige vennene hvis man bruker for mye tid der inne. Det tror jeg alle kan kjenne på som bruker mye tid på nett, både voksne og barn. (Og de voksne som sier at de ikke blir påvirket av det, tror jeg lyver.)

Derfor synes jeg det er viktig å minne seg selv på at sosiale medier er gøy, men at det ikke er det viktigste vi driver med. Jeg tror alle får det bedre hvis vi ser hverandre mer i øynene, og mindre på skjermene våre.  

-Læreren gir klassen i oppgave å lage en sosiale medier-suksess. Hva synes du selv om at elevene får en slik oppgave på skolen?

Jeg synes læreren til Marie gir klassen sin en fryktelig dårlig oppgave. Men jeg ville vise i boka at jeg tror litt av problemet med sosiale medier er at vi voksne synes sosiale medier er så gøy at vi glemmer oss bort litt. Jeg tror vi ikke tenker på at det å være ung og prøve å finne ut av hvem man er samtidig som man skal vise seg frem i sosiale medier, kan være vanskelig. Voksne er like ferske i å være på sosiale medier som det barn og unge er, og derfor er vi kanskje ikke de beste til å hjelpe dere med å finne ut av det alltid. Vi prøver store deler av tiden å finne ut av hvem vi skal være der inne selv.  

-Hva er det aller beste med å være forfatter?

Det aller beste med å være forfatter er å kunne være noen andre enn seg selv en stund. Å kunne dykke inn i noen andres følelser og noen andres verden, og ofte skrive om ting som er vanskelig, men med noen andres blikk, er innmari spennende. Også elsker jeg å skrive da. Har alltid gjort det. Jeg var en sånn som gledet meg til norsktimene på skolen og elsket når vi fikk i oppgave å skrive stil. Norsktentamen var det beste jeg visste, for da kunne jeg bare sitte og skrive hele dagen.  Helt sant! 

-Kommer det flere bøker om Marie?

Ja, det gjør det! Og neste gang er det helt andre ting hun får trøbbel med. Men hva det er, får dere ikke vite før til våren. 

Quiz

Her kan du ta Nørd-quizen

Leseutdrag

Har du lyst til å lese «Nørd»? Her kan du lese de 29 første sidene!

Bokanmeldelser fra andre på Norli Junior

Det er ganske mange som har lest «Nørd». Se på Boktipseren hva andre synes om boka!


Tilbake til forrige side