Lesekonkurransen – informasjon til foreldre

- Av Norli

Hei foreldre!

Klassen har blitt med på en stor, nasjonal lesekonkurranse: Hvilke klasser er Norges råeste til å lese?

For utskriftsversjon av foreldreinformasjonen, klikk her

For utskriftsversjon av foreldreinformasjonen på nynorsk, klikk her

I korte trekk:

 • Leseperiode: 25. september til nyttårsaften 2017 – totalt 14 uker.
 • Premier: Alle klasser som leser minst 3.000 sider per elev (tilsvarer 215 sider i uken) er med i trekningen av pizzalunsj med to av Norges mest aktuelle barnebokforfattere. Alle som leser 800 sider får medalje. I tillegg kan klassene vinne diplomer og pokaler.

Idéen bak konkurransen:

Konkurranse motiverer til lesing! Konkurranse motiverer både dem som er gode til å lese – og mange som er mer glad i konkurranse enn i bøker. Lesingen registreres her på norlijunior.no. Nettsiden bruker motivasjonsmekanismer som er kjent fra dataspill, med «levels» og resultattabeller i sanntid. Konkurransen er sosial; det er klassens samlede lesing som gir uttelling. Klassen kan sette egne lesemål. Snuti Design, som har utviklet løsningen, står også bak bibliotekenes sommerles.no.

Registrere seg:

For å melde seg på, oppretter eleven konto her på norlijunior.no. Dette kan gjøres på skolen eller hjemme. Når man oppretter konto, må en del informasjon oppgis: Mobilnummer bør være nummer til foresatt eller lærer. E-post brukes primært til glemt passord. Brukernavn bør være anonymisert, dvs ikke elevens egentlige navn.

Når konkurransen starter, legger elevene inn en klassekode på profilen. Koden får man fra lærer. Dersom eleven har brukerkonto fra tidligere, kan denne kontoen brukes igjen.

Hvordan foregår det – og hva kan registreres?

Elevene leser hva de vil, og registrerer lesingen her på nettsiden. Når lærer har godkjent, blir klassestatistikken oppdatert. Elevene kan registrere underveis i en bok. Bøker søkes opp i en database ved å søke på tittel. Hvis bøkene ikke finnes i databasen, kan man legge dem til selv.

Elevene fører opp sidene de har lest i perioden 25. september – 31. desember 2017. Hvis barnet har startet på en bok før 25. september, registreres kun sidene som er lest i konkurranseperioden. Siste frist for å registrere bøker er 2. januar 2018.

Dette kan registreres Dette skal IKKE registreres
Bøker/e-bøker på alle språk

Lekser: Skjønnlitterære leselekser i norsk, engelsk og andre språk (eventyr, historier)

Tegneserier

Aftenposten Junior

Høytlesning

Lydbøker

 

Leselekser i faktafag (naturfag, historie, religion osv)

Ukeblader og andre aviser

 

 

Elevene skal lese bøker på sitt nivå. Man skal ikke spekulere i å lese bøker for små barn for å få mange sider.

Bonus: Hvis elevene har lest bøker uten bilder og med minst 230 ord per «vanlige» side, kan de vise boken til lærer. Læreren gir da bonus, som er 20 % ekstra sider. Dette telles i klassestatistikken.

Tegneserier: Tegneserier har ofte lite skrift. I klassestatistikken teller tegneserier mindre enn bøker. Max 30 % av lesingen kan være tegneserier. Bøker som egentlig er tegneserier (eks Amuletten) registreres som tegneserie. Gutta i trehuset registreres som bok.

Lesevansker: Av hensyn til barn med lesevansker kan samme bok registreres en gang som lydbok og en gang som papirbok. Høytlesning registreres normalt som bok, men kan registreres som lydbok ved behov.

Lese på nytt: Barn som har registrert en bok på norlijunior.no siste 3 måneder, og vil lese den på nytt nå, må slette den forrige oppføringen.

Ukens forfatter

Et mål med konkurransen er å gjøre elevene kjent med norsk litteratur.

Hver uke presenteres en ny forfatter, men video av forfatteren, quiz og videobokanmeldelse fra elevene selv.

Elever kan, alene eller flere sammen, lage videobokanmeldelser om bøker fra ukens forfatter. Slik gjøres det:

 • Lag videobokanmeldelse, max to minutters varighet. Ikke ta med etternavn på anmelderne i videoen.
 • Publiser på youtube eller vimeo (NB! Youtube har 13-årsgrense. Foreldre må godkjenne).
 • Send lenke til videoen til [email protected]. I e-post må dette være med: Elevenes navn, skole, klasse og hvilken bok/forfatter det gjelder.
 • Premie: Stor bokorm til klassen. En vinner hver uke.

Forfatterne:

Disse forfatterne er med på Norli Junior Lesekonkurranse i år:

Audhild Solberg – Superbitchene. Aktuell med: Superbitchenes hemmelighet

Bjørn Sortland – Kepler62 og Kunstdetektivene. Aktuell med: Hemmeligheten

Bobbie Peers – William Wenton-bøkene. Aktuell med: Orbulatoragenten

Gudrun Skretting – Anton-bøkene. Aktuell med: Anton og andre flokkdyr

Ingunn Aamodt: Marg&Bein-bøkene. Aktuell med: Dukkens rette eier

Jørn Lier Horst – Clue-serien og Detektivbyrå nr 2. Aktuell med: Operasjon mumie

Maja Lunde – Verdens kuleste gjeng-serien. Aktuell med: Tullball (nr. 5 i serien)

Mari Moen Holsve: Halvgudene-serien. Aktuell med: Ingen sover trygt i natt

Marius Horn Molaug – Verdens verste-bøkene. Aktuell med: Verdens verste venn

Siri Pettersen – Ravneringene. Aktuell med: Bobla

To klasser vinner pizzalunsj med to av forfatterne på lista. Det blir mulighet for å møte flere av forfatterne rundt om i landet på Barnas dag 3. mars 2018 (10. mars i deler av Hordaland, Buskerud, Nordland, Oppland og Troms pga vinterferie).

Arrangører:

Norli Junior lesekonkurranse arrangeres av bokhandelkjeden Norli i samarbeid med forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal, Piggsvin og Kagge.

Mer om konkurransen:

I 2016 deltok mer enn 23.000 barn på lesekonkurransen. Barna leste i snitt mer enn dobbelt så mye i konkurranseperioden som før start. Lesingen økte fra 62 sider til 128 sider per elev/uke. Lærere rapporterte at lesingen økte i alle grupper, både blant sterke og svake lesere. 27 % av lærere med gutter som var storspillere av dataspill i klassen, meldte om stor eller meget stor økning i lesing blant disse elevene. 35 % av lærere med dyslektikere/barn med lesevansker i klassen, registrerte stor/meget stor økning i lesing. Blant barn som allerede var sterke lesere, var andelen 75 %. Lærere registrerte opptil 150 % økning i lesehastighet for enkeltelever som følge av konkurransen.

For å lære mer om barn og lesing, gjennomføres en frivillig undersøkelse der det kartlegges hvor mye barn på ulike lesenivåer må lese for å øke lesehastigheten.

Hvordan kan foreldre bidra?

 • Hjelpe barna å registrere lesing
 • Følge opp skolens mål om daglig lesing
 • Lese høyt for barna; mange sider registrert bidrar ofte til at barna blir motivert til å lese selv.
 • Sikre at barna har nok lesestoff
 • Støtte lærer i gjennomføring av leseaktiviteter – bidra med motivasjon/premier når klassen når mål
 • Arrangere lesekvelder eller leseaktiviteter i egen regi

Tips om bøker?

Basert på de mer enn 320.000 bøkene som barn allerede har lest og vurdert, er det laget en boktipser-tjeneste på norlijunior.no. Velg hvem du vil ha tips fra: Jenter, gutter, eller begge deler, hvilken alder, og hvilken type bøker. Spør du f.eks. gutter på 10 år om tips til lærerike bøker, kommer nå Pokemon Go – ultra guide på topp J

Nederst på nettsiden vil det komme en lenke til en digital katalog med oversikt over mye av det som er tilgjengelig for unge lesere, med hovedvekt på alderen 9-12 år.

Premieoversikt:

Klikk på bildet for høyere oppløsning.

Lykke til! Spørsmål kan sendes til [email protected]


Tilbake til forrige side