Årets beste barnebok: Vampyrer og demoner!

- Av Norli Junior

Over 50.000 barn har deltatt på Norli Junior Lesekonkurranse. Trollheim: Vampyrer og demoner er kåret til årets beste barnebok. Boka får en score på 4,7 av 5 stjerner, som er høyere enn noen andre barnebøker utgitt i 2023.

– Jeg er veldig glad og stolt over at boken min ble kåret til årets beste bok av deltagerne på Norli Junior Lesekonkurranse, sier Arne Lindmo.  – Å spre leseglede blant barn og unge med gode, underholdende bøker er det jeg brenner for, og denne typen tilbakemeldinger fra leserne selv er det beste beviset på at jeg lykkes med det.

– Det jeg ønsker å formidle med bøkene, er først og fremst en god, spennende leseopplevelse drevet av fantasifulle idéer og levende karakterer. Men av de temaene og verdiene som jeg holder høyt og fletter inn i bøkene, er blant annet tanken om gode vennskap på tvers av ytre og indre forskjeller, og tanken om å beskytte, støtte og oppmuntre de man kjenner, til å yte sitt beste, fortsetter Lindmo.

Spennende, action, magi, vennskap, fantasy og modig er nøkkelord barna bruker når de skal beskrive Trollheim: Vampyrer og demoner. Serien om Trollheim består foreløpig av fire bøker, og alle er svært godt likt blant leserne. Bøkene er gjennomillustrert av Ida Skjelbakken.

Flere av årets bøker har fått svært høy score på norlijunior.no.

På andre plass finner vi Edelmot av Victor Sotberg og Odin Helgheim, mens tredje plass gikk til Yggdrasil, også av Odin Helgheim. Yggdrasil er fjerde bok i den populære Ragnarok-serien, der en ekstra bonus er at leserne lærer runealfabetet. Både Edelmot og Yggdrasil er tegneseriebøker, mens Trollheim-serien er tekstbøker med illustrasjoner.

Blant de best likte bøkene som ikke er nye i år, finner vi Bobbie Peers’ Kaosparalysatoren, en bok i William Wenton-serien, Camilla Brincks Musse og Helium-bøker, mangaserien Dragon Ball og Amuletten-serien av Kazu Kibuishi.

Slik kåres vinneren

De 50.000 elevene i Norli Junior lesekonkurranse leser og registrerer det de selv vil på nettsiden norlijunior.no. 14 forfattere er invitert med som årets Norli Junior-forfattere, og deres bøker leses og vurderes av et utvalg av klassene.

En toppliste med årets 1000 mest populære bøker hentes ut basert på en kombinasjon av antall elever som har lest hver bok, og barnas vurdering av bøkene. Listen sorteres så etter hvilke bøker som har fått høyest score. Barna vurderer bøkene på en skala fra en til fem, der fem stjerner er høyest. Av bøker utgitt i 2023 på Topp 1000-lista, har Trollheim: Vampyrer og demoner høyest snittscore. 


Tilbake til forrige side